Hoe bouw ik een twee-onder-een-kapwoning?

Samen een twee-onder-een-kapwoning bouwen met de buren? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeven beide woningen geen kopie van elkaar te zijn. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om het spiegelbeeld van de woning van uw buurman te bouwen, maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Variahuis ontwerpt en bouwt graag woningen op maat. Ook bij tweekappers.
 
Twee-onder-een-kapwoningen, ook wel dubbelwoningen genoemd, delen een binnenmuur en het dak met elkaar. Hierna wordt ingegaan op:

 • voordelen van een twee-onder-een-kapwoning
 • mogelijkheden voor maatwerk
 • samen bouwen met de buren. 


Wat is een twee-onder-een-kapwoning?

Twee-onder-een-kapwoningen, ook wel dubbelwoningen genoemd, delen een binnenmuur en het dak met elkaar. Het is dus een woningtype waarbij twee woningen een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur hebben. De twee huizen die op deze manier met elkaar zijn verbonden, hebben zelf geen verbinding met één of meer andere woningen.
 
De eerste twee-onder-een-kapwoningen werden in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd in Engeland. In Nederland wordt dit woningtype vanaf 1910 in steeds grotere schaal gebouwd. Financiën zullen een belangrijk motief zijn geweest voor het ontstaan van twee-onder-een-kapwoningen. Een aannemer kan immers met behulp van dit woningtype tegen geringe meerkosten twee woningen tegelijk bouwen. De bouwkosten van de woning als geheel worden door twee kopers samen gedragen.
 
Hierna wordt ingegaan op:

 • voordelen van een twee-onder-een-kapwoning
 • mogelijkheden voor maatwerk
 • mogelijkheden voor uitbouw
 • locatie- en perceelkeuze
 • samen bouwen met de buren.


Voordelen van een twee-onder-een-kapwoning

In vergelijking met vrijstaande huizen kunnen tweekappers sneller en met minder materiaal worden gebouwd. Dit levert een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding op. Daarnaast heeft een dubbele woning voordelen die een rijtjeswoning niet heeft, zoals een vrije ruimte aan één zijkant van de woning. Hierdoor kunt u niet alleen genieten van een stukje privacy, maar heeft u ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een carport of garage direct naast uw huis te bouwen. Zodat u uw auto fatsoenlijk op uw eigen erf kunt parkeren. 

Mogelijkheden voor maatwerk

Twee-onder-een-kap in aanbouw door VariahuisWaarom moet de indeling van uw woning hetzelfde zijn als die van uw buurman? U deelt weliswaar een binnenmuur en een dak, maar verder heeft u alle vrijheid voor een ontwerp op maat. Uiteraard moet u het wel met uw buurman eens worden over de afmetingen van de tweekapper en de bouwmaterialen voor de buitenkant van de woning. Maar verder heeft u volop mogelijkheden voor maatwerk.
Dat maatwerk betreft ook de bouwstijl. Een twee-onder-een-kapwoning kunt u zowel in een moderne, landelijke als klassieke stijl laten bouwen. Vrijwel elk denkbaar woningtype, zoals een herenhuis, een jaren ’30-woning of een notariswoning, kan dubbel en onder één kap worden uitgevoerd. Laat u inspireren door de woningtypen van Variahuis. Bezoek voorbeelden hiervan op onze referentie-adressen.Mogelijkheden voor uitbouw

Ook al beginnen twee-onder-een-kapwoningen vaak als elkaars spiegelbeeld, daarmee is het nog geen uitgemaakte zaak dat ze dit ook altijd blijven. Wanneer u uw twee-onder-een-kapwoning in goede harmonie met de buren hebt laten bouwen, zult u bij een latere uitbouw opnieuw graag met hen hierover willen overleggen. Met als mogelijkheid dat ook de uitbouw zoveel mogelijk symmetrisch plaatsvindt. Maar wanneer uw buren niet toe zijn aan een verbouwing, is het goed om te weten welke mogelijkheden u heeft om uw helft van de twee-onder-een-kapper wél uit te bouwen.
 

In tegenstelling tot een rijtjeswoning kunt u een twee-onder-een-kapwoning niet alleen aan de voor- en achterkant uitbouwen (wat bij een rijtjeshuis ook kan), maar ook aan één zijkant. Hierdoor komen de volgende vergrotingen van uw woning in beeld:
 • aangebouwde garage
 • uitgebouwde keuken
 • serre
 • veranda
 • erker
 • grotere woonkamer, eetkamer of keuken
 • uitbouw op twee verdiepingen. 


Via de laatste optie komen grotere of meer slaapkamers binnen handbereik, in combinatie met een grotere woonkamer, eetkamer of keuken. Met een uitbouw zoals een serre, veranda of erker kunt u ook meer lichtinval creëren. Veel twee-onder-een-kapwoningen zijn van zichzelf al groot, licht en ruim, maar door een uitbouw voegt u daar nog een dimensie aan toe.
 
Voor een uitbouw van uw twee-onder-een-kapwoning heeft u niet altijd een vergunning nodig. Een uitbouw aan de zij- of achterkant is in bepaalde gevallen vergunningsvrij. Voor een uitbouw aan de voorkant van uw twee-onder-een-kapper heeft u in de meeste gevallen wel een vergunning nodig.
 

Locatie- en perceelkeuze

Omdat u een twee-onder-een-kapwoning samen met uw directe buren laat bouwen, vergt de locatiekeuze nog meer aandacht dan bij andere woningtypen. Meestal bouwt u zo’n woning samen met een huishouden dat een vergelijkbare samenstelling en levensstijl heeft als uw eigen gezin. Denk hierbij aan de afstand van de locatie ten opzichte van het basisonderwijs, het voorgezet onderwijs of het beroepsonderwijs. Twee gezinnen met scholieren in dezelfde leeftijdscategorie kunnen het hier wellicht snel over eens worden. Maar misschien denken zij wel totaal verschillend over de afstand van het woon-werkverkeer, de nabijheid van sportieve en culturele voorzieningen, de natuurlijke leefomgeving en de nabijheid van winkels. Kortom: zoveel hoofden, zoveel zinnen.
Bouwbedrijf Variahuis kan u en uw buren begeleiden in het zoekproces naar de meest geschikte kavel voor uw gezamenlijke twee-onder-een-kapwoning.
 
Kies ook een perceel voor uw twee-onder-een-kapwoning die ruimte biedt voor een verbouwing zoals een uitbouw. Zodat u later uw keuken of kamer kunt vergroten of extra slaapkamers kunt creëren, wanneer uw gezinssamenstelling daar om vraagt. Variahuis zoekt voor u uit welke regels er bij een verbouwing op uw perceel van toepassing zijn. Mag u de zijkant of achterkant van uw twee-onder-een-kapper vergunningsvrij uitbouwen, of is dat in de gemeente of wijk van uw keuze vergunningsplichtig? En aan welke voorwaarden moet een eventuele vergunning voldoen?
 
Overleg met uw uw buren (medekoper) wat u samen belangrijk vindt aan de locatie van uw nieuwe twee-onder-een-kapwoning. Stel een wensenlijst op en ga vervolgens samen met Bouwbedrijf Variahuis en uw buren op zoek naar een locatie en een perceel dat het beste bij die wensen past. Locaties en percelen die aan alle wensen voldoen, bestaan meestal alleen in dromen. Maar wat voor u en uw buren het belangrijkste is, moet het zwaarste wegen. Stel daarom op tijd uw prioriteiten. 


Samen bouwen met de buren

Een twee-onder-een-kapwoning bouwt u samen met de buren. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee, zoals het delen van kennis, tijd en kosten. Maar het is bovendien nog leuk en verrijkend ook: wil je iemand echt goed leren kennen, bouw dan samen een huis. Wees u wel bewust van de valkuilen op dit gebied. U moet samen echt goed door een deur kunnen om zo’n project tot een goed einde te brengen. Een goede bouwbegeleiding is hierbij onmisbaar. En dat is precies waar we bij Variahuis goed in zijn: het begeleiden van onze opdrachtgevers in alle fasen van het bouwproces. We hanteren hierbij korte lijnen en duidelijke afspraken. Zodat niet alleen uw buurman, maar ook uzelf steeds weet waar u aan toe bent.

Vraag de brochure aanLaat uw droomhuis schetsen


ONTZORGD UW EIGEN HUIS BOUWEN

Uw eigen huis bouwen is makkelijker dan het lijkt, wanneer u een betrouwbare aannemer heeft. VARIAhuis begeleidt u graag als u zelf uw huis wilt bouwen en biedt een totaalpakket van diensten aan: van ontwerp tot oplevering. Voor de realisatie van uw huis geeft VARIAhuis een vaste prijs, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. En ook de nodige vergunningen worden door VARIAhuis geregeld. Zo kunt u zonder zorgen u uw eigen huis bouwen.


Snel naar:

• Duurzaam bouwen

• Modulair bouwen

• Catalogusbouw

• Houtskeletbouw

• Herenhuis bouwen

• Passief bouwen

• Ecohuis bouwen

• Amerikaans huis bouwen

• Energiezuinig bouwen

• Ecologisch bouwen

• Klein huis bouwen

• Ondergronds bouwen

• Noors huis bouwen

• Traditioneel bouwen

Zelf een vraag stellen?