Ontwerpen van een nieuwbouwhuis

Wilt u een nieuw huis op maat laten bouwen? Zodat uw nieuwe woning helemaal naar uw eigen smaak en wensen wordt opgeleverd? Neem dan een aannemer in de arm die uw huis zowel voor u ontwerpt als voor u bouwt. Het ontwerp- en bouwproces lopen dan naadloos in elkaar over. Ook houdt u de lijntjes met uw aannemer en bouwer dan lekker kort. En dat is belangrijk om misverstanden te voorkomen en efficiënt te blijven werken.
 
Variahuis is een bouwbedrijf aan wie u het complete bouwproces (van schetsontwerp tot oplevering) van uw nieuwe droomhuis met een gerust hart kunt uitbesteden. U heeft in dit hele proces één aanspreekpunt bij wie u met al uw vragen en wensen terecht kunt.
 
Uiteraard beginnen we met het ontwerpen van uw woning. Want een goed ontwerp is het fundament onder uw nieuwbouwhuis. Hierna laten we zien dat het ontwerpproces uit drie verschillende soorten ontwerp bestaat:
  1. het voorlopig ontwerp
  2. het definitief ontwerp
  3. het technisch ontwerp
 Vraag de brochure aanLaat uw droomhuis door VARIAhuis schetsen

Voorlopig ontwerp van uw nieuwbouwhuis

Het voorlopig ontwerp bestaat uit een aantal schetsen die wij bij u aan de keukentafel tekenen, terwijl we met u in gesprek zijn over de wensen die u aan uw nieuwe woning stelt. We werken hierbij zo direct en informeel dat u na dit gesprek al een concreet beeld van enkele varianten van uw nieuwe woning heeft. Denk hierbij aan het volume, de oppervlakte, de ligging en de indeling van de woning. Hoe ziet uw droomhuis er in grote lijnen uit, rekening houdend met uw kavel en budget? Met welke ligging en situering van ramen krijgt uw nieuwe huis het meeste licht binnen, op de juiste momenten van de dag en in het seizoen? Op deze en vele andere vragen geeft het voorlopig ontwerp alvast een antwoord.
 
U krijgt onze schetsontwerpen als voorlopig ontwerp ook thuisgestuurd, in een variant die esthetisch en ruimtelijk mooier is uitgewerkt dan de ‘houtskoolschetsen’ die we bij u thuis aan tafel hebben gemaakt.
 
In het stadium van het voorlopig ontwerp heeft u nog alle gelegenheid om aanpassingen door te voeren. Wij krijgen graag uw feedback op het voorlopig ontwerp, zodat we daarna een goed definitief ontwerp kunnen maken. 
 

Definitief ontwerp van uw nieuwbouwhuis

We gebruiken uw reactie op het voorlopig ontwerp om een definitief ontwerp van uw nieuwe woning te maken. In het definitieve ontwerp brengen we niet alleen de door u gewenste wijzigingen van het voorlopig ontwerp aan, maar geven we ook de hoofdmaatvoering en het materiaalgebruik aan.
 
Met het definitief ontwerp liggen de verschijningsvorm (stijl en uitvoeringsdetaillering) en ruimtelijke verhoudingen (volume en maatvoering) van uw nieuwbouwhuis vast. Maar zolang u nog geen bouwopdracht heeft getekend, zit u nergens aan vast. Dat kan ook niet, omdat uw ontwerp nog moet worden getoetst aan het bestemmingsplan. Hiervoor dienen we het definitieve ontwerp alvast als ‘vooroverleg’ bij de gemeente in. Dit biedt de mogelijkheid om in een vroegtijdig stadium ontheffing op onderdelen van het bestemmingsplan aan te vragen. Dit kan nodig zijn wanneer het ontwerp de beperkingen van het bestemmingsplan overschrijdt. Ook leggen we het definitief ontwerp alvast voor aan de gemeentelijke welstandscommissie.
 

Technisch ontwerp van uw nieuwbouwhuis

Voor de bouw van uw nieuwe woning is een Omgevingsvergunning nodig. Voor de aanvraag daarvan is een gedetailleerde bouwtekening nodig. Dat is het technisch ontwerp. Het technische ontwerp is de bouwkundige vertaling van het definitieve ontwerp naar de bouwtekening. Het technisch ontwerp is niet alleen nodig voor de Omgevingsvergunning, maar ook voor diverse verplichte berekeningen (zoals van de constructieve sterkte van de woning) en voor offertes van (onder)aannemers.
 
In vergelijk met het definitief ontwerp heeft het technisch ontwerp de volgende aanvullingen:
  • materiaalontmoetingen- en aansluitingen
  • funderingstekening met rioleringsverloop
  • balkenplan voor platte en/of hellende daken
  • principe-detaillering van alle prominente visuele aansluitingen (zoals dakaansluitingen en kozijnaansluitingen) en constructieve ontmoetingen.
 
Op basis van deze technische uitwerkingen kan een constructeur sterkteberekeningen uitvoeren en de constructieve opzet van de woning maken. Denk hierbij aan de dikte en zwaarte van kolommen en balken, vloerdiktes en betonwapening.
 
Daarnaast worden op basis van de gegevens in het technisch ontwerp berekeningen uitgevoerd voor de energiezuinigheid (EPC-berekening), de ventilatiebalans, de doorspuibaarheid en de daglichttoetreding van uw nieuwe woning.

ONTZORGD UW EIGEN HUIS BOUWEN

Uw eigen huis bouwen is makkelijker dan het lijkt, wanneer u een betrouwbare aannemer heeft. VARIAhuis begeleidt u graag als u zelf uw huis wilt bouwen en biedt een totaalpakket van diensten aan: van ontwerp tot oplevering. Voor de realisatie van uw huis geeft VARIAhuis een vaste prijs, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. En ook de nodige vergunningen worden door VARIAhuis geregeld. Zo kunt u zonder zorgen u uw eigen huis bouwen.


Snel naar:

• Duurzaam bouwen

• Modulair bouwen

• Catalogusbouw

• Houtskeletbouw

• Herenhuis bouwen

• Passief bouwen

• Ecohuis bouwen

• Amerikaans huis bouwen

• Energiezuinig bouwen

• Ecologisch bouwen

• Klein huis bouwen

• Ondergronds bouwen

• Noors huis bouwen

• Traditioneel bouwen

Zelf een vraag stellen?