Uw Eigen Bungalow bouwen

U wilt graag een vrijstaande woning met één bouwlaag. Zodat u kunt wonen én slapen op de begane grond. Met lekker veel privacy. Maar dan wel een bungalow met uitstraling en indeling naar uw eigen smaak. Misschien vraagt u zich af of dat wel kan, zelf een bungalow bouwen? Al eens nagedacht over Variahuis? Met Variahuis ontwerpt en bouwt u uw eigen droombungalow op een locatie naar keuze.

 

Waarom een bungalow bouwen?

Een bungalow is bij uitstek een levensloopbestendige woning. Bij het ouder worden gaat u steeds meer genieten van uw gelijkvloerse bungalow. Nooit meer de trap op om naar bed of in bad te gaan. Ook wanneer u gezond oud mag worden, komt er ongetwijfeld een moment waarop uw mobiliteit minder wordt. U bent dan maar al te blij dat u alle vertrekken op de begane grond hebt.
 
Behalve de gelijkvloerse toegankelijkheid heeft een bungalow nog meer voordelen:
 • een bungalow is gemakkelijk uit te breiden. De hoogte in bouwen kan altijd nog. Stel dat u in verband met gezinsuitbreiding meer (slaap)kamers nodig hebt. U bouwt er dan gewoon een verdieping bovenop. Overigens valt een woning met één kamer op de eerste etage nog steeds onder de categorie bungalows. Zo’n huis noemen we een semi-bungalow.
 • een bungalow creëert een open woonbeleving met veel lichtinval. Omdat bijna alle kamers direct aan de tuin grenzen, vervaagt in een bungalow de grens tussen binnen en buiten. Dit geeft niet alleen een open gevoel, maar maakt ook veel lichtinval mogelijk. Om daar optimaal van te profiteren kunt u uw bungalow voorzien van grote raampartijen.
 • een bungalow is gemakkelijk energiezuinig te maken. Een huis met één woonlaag is gemakkelijker warm te houden dan een huis met meer verdiepingen. En dankzij het relatief grote raamoppervlak geeft u de zon ruim baan om uw bungalow op een natuurlijke manier op te warmen. Ook dat scheelt stookkosten.
 • een bungalow biedt in combinatie met de tuin veel privacy. Met wat hoog struikgewas of een hoge heg kunt u een bungalow gemakkelijk aan het zicht onttrekken. Daar zijn bij een huis met meer bouwlagen al snel enkele bomen voor nodig. Een vrijstaande bungalow biedt daarom in principe meer privacy dan een ‘gewone’ vrijstaande woning.

Waarom uw eigen bungalow bouwen?

Het open karakter van een bungalow maakt tal van (kamer)indelingen mogelijk, die u met behulp van bijvoorbeeld schuifwanden ook nog eens heel flexibel kunt maken. Dat is een goede reden om die indeling op voorhand helemaal naar uw hand te zetten. En er meteen voor te zorgen dat u die later met wat kleine aanpassingen gemakkelijk kunt veranderen. Door uw eigen bungalow te bouwen regisseert u zelf het ontwerp en de indeling ervan.

Maar locatie, bouwstijl en materiaalkeuze zijn ook uitstekende motieven om uw eigen bungalow te bouwen. Voor een bungalow is relatief veel grond nodig, aangezien u alleen op de begane grond leeft. Met als het even kan een tuin rondom het hele huis. Het is niet eenvoudig om een bestaande bungalow op uw droomplek te vinden. Het ligt daarom voor de hand om eerst een bouwperceel aan te kopen en daarop zelf uw bungalow te (laten) bouwen. Dit zou ook kostentechnisch wel eens voordeliger uit kunnen pakken dan de aankoop van een bestaande bungalow. Op bungalowparken na worden bungalows zelden in serie gebouwd. Gelet op het ruimtegebruik van een bungalow is dat niet verbazingwekkend.
 
Door zelf een bungalow te bouwen houdt u de touwtjes ook wat betreft bouwstijl en materiaalkeuze zelf in handen. U kunt een bungalow een strakke, lichte en open uitstraling geven, maar ook voor een meer speelse en gesloten bouwstijl kiezen. Uw materiaalkeuze is natuurlijk ook van invloed op de uitstraling van uw bungalow.


Laat ik mijn bungalow traditioneel of prefab bouwen?

Wanneer uw bungalow op de bouwplaats zelf steen voor steen wordt gemetseld en plank voor plank getimmerd, is er sprake van traditionele bouw. Dit timmer- en metselwerk gebeurt in weer en wind en is daarom relatief gevoelig voor fouten. Het alternatief is prefab. Bij prefab bouw worden de onderdelen van uw bungalow al in de fabriek op maat gemaakt en op elkaar afgestemd. Denk hierbij aan de binnenmuren, buitenmuren, vloeren en dakopbouw. In de fabriek komt geen wind of regen en kan het productieproces veel beter worden gecontroleerd dan op de bouwplaats. Een prefab bungalow kan daarom sneller worden gebouwd en opgeleverd dan een traditionele bungalow.
 
Bouwvakkers op de bouw kunnen iets wat productiemedewerkers in een fabriek niet kunnen: uw bungalow een stijlvol uiterlijk geven. De uitstraling van uw bungalow hangt af van de afwerking met traditioneel bouwmateriaal. Voor deze ‘finishing touch’ zijn gelukkig nog altijd vakmensen nodig die goed met klassieke (maar ook moderne) materialen kunnen werken. Daarom combineert Variahuis prefab bouwmethoden met ambachtelijk timmer- en metselwerk dat door onze eigen vakmensen wordt uitgevoerd. Het resultaat: een moderne, duurzame bungalow met een klassieke uitstraling. Een bungalow die dankzij de voordelen van prefab ook nog eens snel wordt opgeleverd.


WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN PLAT DAK?

Omdat er onder het dak geen ruimte voor een verdieping uitgespaard hoeft te worden, kan een bungalow met een plat dak worden gebouwd.
 
Een plat dak heeft zowel voor- als nadelen. De voordelen van een bungalow met plat dak zijn:
 • meer bruikbare oppervlakte binnen de ruimte onder het dak. Omdat er geen schuine kanten zijn, kan de vloeroppervlakte onder een plat dak beter worden benut dan de vloeroppervlakte onder een schuin dak. Zeker wanneer het schuine dak al laag in de ruimte begint, leiden de schuine kanten ertoe dat u maar op een beperkt deel van de vloer rechtop kunt staan en er in de hoeken meestal geen kast kan worden geplaatst. 
 • lagere bouwkosten. Een plat dak kan meestal goedkoper worden afgewerkt dan een schuin dak. Zowel de materiaalkosten als de uurkosten vallen bij een schuin dak meestal hoger uit dan bij een plat dak.
 • gemakkelijk uit te breiden. Op een plat dak kan relatief eenvoudig een extra bouwlaag worden gecreëerd. Bij een schuin dak moet voor dit doel eerst de complete dakconstructie worden gesloopt en daarna vervangen door een vloerconstructie. Of denk aan een uitbreiding met een dakterras; dat is een fluitje van een cent op een plat dak, maar een (dure) uitdaging op een schuin dak.
 • uitstekende kansen op verduurzaming. Regenwater opvangen voor hergebruik, een groen dak maken, zonnepanelen installeren: allemaal kansen voor duurzaamheid en energiebesparing die op een plat dak gemakkelijker zijn te realiseren dan op een schuin dak.
 
Wanneer u juist vanwege het platte dak een bungalow wilt, is het belangrijk om te beseffen dat een plat dak de volgende nadelen heeft:
 • een plat dak gaat minder lang mee dan een schuin dak. De dakbedekking van een plat dak is meestal na een jaar of dertig aan vervanging toe. De bedekking van een puntdak gaat meestal wat langer mee.
 • een plat dak is onderhoudsgevoeliger. Een plat dak heeft meer te lijden van neerslag zoals regen en sneeuw dan een schuin dak en zal daarom vaker moeten worden gecontroleerd op lekkages. 
 • een plat dak voert regenwater minder goed af. Een schuin dak voert regenwater op een natuurlijke manier af naar beneden. Op een plat dak blijft het regenwater direct liggen wanneer de afvoer daarvan niet goed functioneert. De kans op lekkages met alle schadelijke gevolgen van dien is bij een plat dak dan ook groter dan bij een puntdak.

WAT KOST HET BOUWEN VAN EEN BUNGALOW?

Per nuttige vierkante meter is een bungalow gemiddeld duurder dan een woning met verdiepingen. Dit komt onder andere omdat er meer bouwgrond nodig is voor hetzelfde aantal bewoonbare vierkante meters en de funderingskosten hoger zijn. Omdat een bungalow in verhouding tot het volume meer contactoppervlak met de buitenlucht heeft, vallen ook de isolatiekosten hoger uit.
 
Een standaardbungalow met een standaardprijs bestaat niet. De kosten van uw nieuwbouwbungalow hangen van veel factoren af. Houd in uw bouwbudget rekening met in ieder geval de volgende aspecten:
 • woonwensen
 • kavelkosten
 • grondkosten
 • bouwmethode
 • cascobouw
 • maatwerk
 • bijkomende kosten 
Laat u adviseren door Variahuis over de verschillende manieren waarop u een bungalow naar uw eigen wensen kunt laten bouwen en hoe u hierbij tot een optimale prijs-kwaliteitverhouding kunt komen. Heeft u zelf twee rechter handen? Wij bieden u dan de mogelijk om zelf mee te werken aan uw bungalow, zodat u daarmee kosten kunt besparen. En wat is er mooier dan meebouwen aan uw eigen droomhuis?  Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!

ONTZORGD UW EIGEN HUIS BOUWEN

Uw eigen huis bouwen is makkelijker dan het lijkt, wanneer u een betrouwbare aannemer heeft. VARIAhuis begeleidt u graag als u zelf uw huis wilt bouwen en biedt een totaalpakket van diensten aan: van ontwerp tot oplevering. Voor de realisatie van uw huis geeft VARIAhuis een vaste prijs, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. En ook de nodige vergunningen worden door VARIAhuis geregeld. Zo kunt u zonder zorgen u uw eigen huis bouwen.


Snel naar:

• Duurzaam bouwen

• Modulair bouwen

• Catalogusbouw

• Houtskeletbouw

• Herenhuis bouwen

• Passief bouwen

• Ecohuis bouwen

• Amerikaans huis bouwen

• Energiezuinig bouwen

• Ecologisch bouwen

• Klein huis bouwen

• Ondergronds bouwen

• Noors huis bouwen

• Traditioneel bouwen

Zelf een vraag stellen?