HOE KAN IK EEN PASSIEF HUIS LATEN BOUWEN?

 Een passiefhuis gebruikt volgens de officiële definitie vier keer zo weinig energie als een nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit. Met als resultaat een forse besparing op het milieu èn in uw portemonnee.
In Nederland en België komen huizen voor het zogenoemde passiefhuis-keurmerk in aanmerking wanneer zij voor ruimteverwarming niet meer dan 15 kWh/m2 gebruiken. Dat betekent dat u een huis van 100m2 met een haardroger kunt verwarmen. U bouwt een passiefhuis door de volgende basisprincipes toe te passen:
  • optimale isolatie
  • warmteterugwinning
  • efficiënte benutting van de zon
  • luchtdicht bouwen
  • gebruik van alternatieve energie.Een passiefhuis bouwen met optimale isolatie

Door een dikkere en/of effectievere isolatielaag toe te passen, heeft uw passieve woning geen traditioneel verwarmingssysteem nodig. Denk hierbij aan een isolatiedikte op wanden, daken en vloeren van 18 centimeter tot 35 centimeter, afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat u gebruikt.
Belangrijk is dat de isolatie overal ononderbroken doorloopt. Zoals bij de aansluitingen tussen wanden, daken en vloeren en in verbindingen met schrijnwerk. Optimale isolatie van een passiefhuis brengt ook drievoudige beglazing en extra geïsoleerd schrijnwerk met zich mee.

Warmteterugwinning

In een passiefhuis moet continue verse lucht worden aangevoerd om een gezond en comfortabel binnenklimaat te realiseren. Bij warmteterugwinning wordt de verse binnenkomende lucht verwarmt met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Hiervoor is een warmtewisselaar nodig.
Bij een succesvolle toepassing van warmteterugwinning wordt 90% van de warmte teruggewonnen zonder de in- en uitgaande luchtstromen met elkaar te mengen. In een passiefhuis wordt deze warmteterugwinning gecombineerd met een gecontroleerde mechanische basisventilatie. Op deze ventilatielucht vindt de vereiste warmteterugwinning plaats. Via de ventilatie wordt verse lucht toegevoerd in de leefruimtes, slaapkamers en eventuele werkruimtes van de woning. De lucht wordt afgevoerd via de ‘natte’ ruimtes zoals de keuken, de badkamer en het toilet.


De zon efficiënt benutten

In een passiefhuis gebruikt u de zon om de ruimtes te verwarmen en als het even kan ook om warm water en elektriciteit te produceren. Daarom moet de beglazing zo worden ontworpen dat er voldoende zonlicht de woning binnen kan treden. De zogenoemde zontoetredingsfator (g) geeft aan welk percentage van de totale zonne-energie die op de beglazing valt, wordt doorgelaten. In een passiefhuis moet deze factor groter dan 50% zijn.
Een hoge zontoetredingsfactor betekent ook een grotere kans op oververhitting van de woning. Met balkons, luifels of zonweringen kunt u zoveel schaduw creëren dat oververhitting wordt voorkomen. Om ook in de zomer een aangenaam binnenklimaat te hebben, kan er in een passiefhuis een passieve koeltechniek zoals nachtkoeling nodig zijn.

Luchtdicht bouwen van een passiefhuis

Het lukt alleen om met minder energie een huis warm te houden, wanneer onnodig energieverlies wordt voorkomen. Een passiefhuis wordt daarom zo luchtdicht mogelijk gebouwd. Kieren, spleten en aansluitingen worden zo afgewerkt en geïsoleerd dat er geen energie uit de woning kan weglekken. Op die manier ontstaat er een luchtdichte buitenschil om de woning. Met een praktische ventilatieproef wordt nog vóór oplevering van de passieve woning getest of deze schil voldoende luchtdicht is. Op deze proef is een Europese normering van toepassing.

Gebruik van alternatieve energie

Door een passief huis te bouwen levert u per definitie een belangrijke bijdrage aan een duurzame omgeving, omdat een dergelijke woning veel minder energie nodig heeft. U kunt uw huis nog duurzamer maken door voor de resterende energiebehoefte hernieuwbare energiebronnen zoals de zon en de wind te gebruiken. Deze alternatieve energiebronnen noemen we hernieuwbaar, omdat er geen eenmalig bruikbare fossiele brandstoffen aan te pas komen. Onze fossiele energievoorraad raakt vroeg of laat op, terwijl de zon en de wind steeds opnieuw energie blijven geven. Met zonnepanelen of een windmolen kunt u in uw elektriciteitsbehoefte van uw woning voorzien, terwijl u met een zonneboiler uw water kunt verwarmen.

Wat kost het om een passiefhuis te bouwen?

Het mooie van een passiefhuis is dat u de investeringen in de duurzaamheid ervan na korte of langere tijd via uw energierekening terugverdient. Op lange termijn is een passiefhuis hierdoor meestal goedkoper dan een traditionele, minder duurzame en minder energiezuinige woning.Uiteraard geldt ook voor passieve woningen dat de kosten mede afhankelijk zijn van het volume, de bouwwijze en de materiaalkeuze. Een groot huis met een luxe afwerking is nu eenmaal duurder dan een kleine, sober afgewerkte woning. De afwegingen die u hierbij maakt staan in principe los van uw investeringen in de duurzaamheid van de woning. Het verschil is dat u investeringen in omvang en luxe pas terugverdient bij de verkoop van de woning, terwijl u uw investering in de duurzaamheid al begint terug te verdienen vanaf het moment dat u de woning in gebruik neemt.


 


ONTZORGD UW EIGEN HUIS BOUWEN

Uw eigen huis bouwen is makkelijker dan het lijkt, wanneer u een betrouwbare aannemer heeft. VARIAhuis begeleidt u graag als u zelf uw huis wilt bouwen en biedt een totaalpakket van diensten aan: van ontwerp tot oplevering. Voor de realisatie van uw huis geeft VARIAhuis een vaste prijs, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. En ook de nodige vergunningen worden door VARIAhuis geregeld. Zo kunt u zonder zorgen u uw eigen huis bouwen.


Snel naar:

• Duurzaam bouwen

• Modulair bouwen

• Catalogusbouw

• Houtskeletbouw

• Herenhuis bouwen

• Passief bouwen

• Ecohuis bouwen

• Amerikaans huis bouwen

• Energiezuinig bouwen

• Ecologisch bouwen

• Klein huis bouwen

• Ondergronds bouwen

• Noors huis bouwen

• Traditioneel bouwen

Zelf een vraag stellen?