Contact

Laat hier een bericht achter en we reageren zo spoedig mogelijk.

  1. Variahuis
  2. bouwstijlen
  3. herenhuis

Herenhuis

Jouw herenhuis bouwen met Variahuis

Een herenhuis is eigenlijk een flatgebouw nog voordat deze term bestond. Want een herenhuis kenmerkt zich door minimaal twee volledige woonlagen. Tot in de twintigste eeuw waren deze ruime, statige woningen alleen weggelegd voor rijke ‘heren’ – vandaar de term herenhuis. In oude en grote steden komt u deze bouwstijl nog veel tegen. Vanwege de vele kamers op twee of meer etages zijn oude herenhuizen heel geschikt voor kamerverhuur. Maar niet alleen studenten zijn geïnteresseerd in herenhuizen. Het herenhuis is een stoer, klassiek en tegelijk tijdloos woningtype dat zich nog steeds in een grote belangstelling mag verheugen. Vanwege zijn grote volume is het herenhuis bovendien een ideale gezinswoning. Redenen genoeg voor Variahuis om ook nieuwe herenhuizen te bouwen.

  • Van ontwerp tot realisatie
  • Volledige ontzorging
  • Optimale isolatie
  • Maatwerk
2010 01 voorzijde
Wat is het?

Wat is eigenlijk een herenhuis?

Bij een herenhuis denken veel mensen al snel aan een statig, zeventiende eeuws grachtenpand in bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem of Utrecht. Maar die panden vallen meer op door hun fraaie uiterlijk dan door hun woonruimte en comfort. Grachtenpanden zijn inderdaad herenhuizen met prachtige gevels. U betaalt vandaag een vermogen om zo’n oud herenhuis te bemachtigen. Om er vervolgens achter te komen dat het nog een hele uitdaging is om daar met een gezin royaal te kunnen wonen. Want dit type klassieke herenhuis is eigenlijk een lange, smalle rijtjeswoning in de prijsklasse van een vrijstaande villa.

Wanneer u een nieuwe woning in de stijl van een herenhuis laat bouwen, krijgt u iets van de grandeur en stijl van een klassiek herenhuis uit vervlogen tijden, maar dan wel met de ruimte en het comfort van een vrijstaande villa. En dat voor meestal maar een fractie van de kosten van een stedelijk grachtenpand. Vergelijk zo’n nieuwe notariswoning maar met de uitstraling en de woonruimte van een vrijstaande notariswoning aan een lommerrijke dorpsweg. Maar dan gloednieuw, op de plek die u het beste uitkomt en indien gewenst energieneutraal. En met voldoende woonruimte voor een (groot) gezin. Heeft u in verband met gezinsuitbreiding meer kamers nodig? Dan heeft een herenhuis meestal ook als voordeel dat dit woningtype hoog in de kap zit. Dit betekent in de praktijk vaak dat op de derde bouwlaag (tweede etage) kamers bijgebouwd kunnen worden. Met daarboven soms ook nog ruimte voor een bergzolder.

Wanneer spreken we eigenlijk van een herenhuis? Wat zijn de kenmerken van dit woningtype? Een herenhuis kenmerkt zich in de eerste plaats door minimaal twee volledige woonlagen en een zolder. Het schuine dak van een herenhuis begint pas ter hoogte van het plafond van de eerste verdieping. Herenhuizen hebben daarnaast een statige, klassieke en tijdloze uitstraling.

Algemene kenmerken

Algemene kenmerken van een herenhuis

De meest algemene kenmerken van een vrijstaand herenhuis zijn:

  • Veel woonruimte die over minimaal twee bouwlagen is verdeeld
  • Vierkante vorm
  • Symmetrische voorgevel
  • Imposante voordeurpartij

Dankzij zijn vele kamers en meerdere etages is een herenhuis zeer geschikt voor kamerverhuur. En door zijn grote binnenvertrekken is een herenhuis ook de ideale gezinswoning.

Sfeerimpressies

Sfeerimpressies van herenhuizen

1844470 resized
DJI 0724 resized
DJI 0773 resized
1844477 resized
1844603 resized
Meer inspiratie en onze prijslijst?

Download onze brochure vol met inspiratie, woonstijlen en prijslijst!

Brochure
Onze bouwstijlen

Meer inspiratie? Bekijk onze andere bouwstijlen

Specifieke kenmerken

Specifieke kenmerken van een herenhuis

Met specifieke kenmerken bedoelen we dat dit kenmerken zijn die niet op alle herenhuizen van toepassing zijn. Specifieke kenmerken zijn afhankelijk van de indeling, materiaalkeuze, uitvoeringsdetaillering en afwerking die u met uw aannemer of bouwbedrijf afspreekt. Zo kunt u bij een hoog herenhuis met twee bouwlagen voor heel hoge plafonds kiezen. Wilt u het volume van een even hoog herenhuis benutten voor meer woon- en leefruimte, dan kunt u kiezen voor een derde bouwlaag met minder hoge plafonds op elke etage.

Voorbeelden van specifieke kenmerken van een herenhuis zijn:

  • Hoge plafonds: die maken het herenhuis in uw waarneming en beleving nog groter dan deze woning toch al is. Vertrekken met hoge plafonds geven ook een gevoel van rust en vrijheid. U zult zich er niet snel in opgesloten voelen.
  • Karakteristieke kozijnen: de kozijnenpartijen van een herenhuis zijn hoog en van hout. Hoewel kunststof kozijnen in een herenhuis ook denkbaar zijn, mits ze maar dezelfde vormgeving hebben als hun traditionele houten voorganger. Kozijnen van kunststof zijn wel zo duurzaam en onderhoudsvriendelijk.
  • Meerdere kleine dakkapellen: herenhuizen tellen meestal meerdere kleine dakkapellen die symmetrisch over het dak van de woning zijn verdeeld. Deze dakkapellen geven een herenhuis een klassiek, speels en sierlijk karakter. Vaak hebben ze een puntdak, conform de vorm van het ‘hoofddak’. Maar dakkapellen met een plat dak komen op herenhuizen ook voor.
Maatwerkproject

Wat vindt u belangrijk bij de bouw van uw herenhuis?

Wanneer u uw eigen herenhuis laat bouwen, kunt u daar echt een maatwerkproject van maken. Dat is het grote voordeel van het individuele opdrachtgeverschap voor een nieuwbouwwoning. Wanneer u bij een projectontwikkelaar intekent op een in serie geproduceerde woning, heeft u meestal alleen keus uit één of enkele ontwerpen die reeds op de plank liggen. De verschillen in indeling, materiaalkeuze, uitvoeringsdetaillering en afwerking tussen die ontwerpen zijn meestal klein. Er is dan zo weinig te kiezen, dat er geen sprake is van maatwerk. Bouwbedrijf Variahuis bouwt herenhuizen en andere woningtypen op maat voor individuele opdrachtgevers. Onze ontwerper maakt samen met u de eerste schetsen en betrekt u daarna bij elke volgende stap in het ontwerpproces. U ‘bouwt’ op die manier mee aan uw eigen herenhuis op maat.

Wat vindt u belangrijk aan uw nieuwe herenhuis? Bij Variahuis wordt uw herenhuis gebouwd zoals u dat graag wilt. Wanneer u uw nieuwe herenhuis door ons laat bouwen, dan heeft u zelf invloed op hoe dat eruit komt te zien. Denk hierbij onder andere aan:

  • De bouwstijl
  • De kleur van de bakstenen
  • De uitvoering van het raamwerk

Laten we even stil staan bij de bouwstijl. Een herenhuis kan al naar gelang uw wensen in een klassiek of modern jasje worden gestoken. We lichten beide bouwstijlen hierna afzonderlijk toe.

Unieke tekening van uw droomwoning, klaar terwijl u wacht Maak direct online een afspraak
Verschillende stijlen

Herenhuis in klassieke stijl

Een herenhuis in klassieke stijl heeft bijvoorbeeld een schildkap met twee schoorstenen en diverse dakkappellen. Samen met andere ‘details’ zoals luiken, een middenrisaliet en dubbele voordeuren krijgt uw herenhuis hiermee de charme van een klassiek landhuis. Dat doet verder uiteraard niets af aan de mogelijkheden om de binnenkant modern en comfortabel in te richten.

Herenhuis in moderne stijl

In tegenstelling tot een klassiek herenhuis heeft een herenhuis in moderne stijl een strakkere look. Denk bijvoorbeeld aan drie rechtopstaande ramen boven de voordeurpartij. Die accenturen de verticale belijning van uw herenhuis en het is juist die belijning die een strakke, moderne uitstraling creëert. Evenals bij de klassieke bouwstijl draait het ook in de moderne bouwstijl om het samenspel van de verschillende uitvoeringsdetails. Zo horen bij een strakke raampartij ook strakke dakgoten, een moderne roedeverdeling en een strakke voordeurpartij.

Herenhuis met Indeling en afwerking op maat

Variahuis bouwt niet alleen de buitenkant van uw nieuwe herenhuis voor u op maat, maar ook de indeling en de afwerking ervan. Kiest u bijvoorbeeld voor een klassiek herenhuis, dan creëren wij met onze traditionele bouwmethoden de uitstraling die u van een klassiek herenhuis mag verwachten.

Meer inspiratie en onze prijslijst?

Download onze brochure vol met inspiratie, woonstijlen en prijslijst!

Brochure
Situering

De situering van uw herenhuis

De belangrijkste randvoorwaarde om het herenhuis van uw dromen op maat voor u te kunnen bouwen, is de locatie met de bijbehorende bouwgrond. Hiervoor kunt u te rade gaan bij de gemeente, makelaars in de omgeving of op websites zoals www.bouwkavels.nl of www.kavelgids.nl. Bij de zoektocht naar de ideale bouwlocatie voor uw nieuwe herenhuis is het belangrijk dat u zich goed verdiept in de aard en bestemming van de bouwgrond. Want die grond moet natuurlijk wel geschikt zijn om er uw herenhuis op te kunnen bouwen en die nieuwbouw ook qua bestemming mogelijk maken. Verder moeten de grootte, vorm en ligging van het bouwperceel bij uw woonwensen passen. Hoeveel ruimte heeft u bijvoorbeeld nodig voor uw tuin?

Gemeentelijke eisen

Welke mogelijkheden bieden de gemeentelijke eisen?

Let ook goed op de eisen die de gemeente aan uw bouwlocatie stelt. Neem bijvoorbeeld de gemeentelijke bebouwingsvoorschriften. Die bieden meestal niet de vrijheid om uw herenhuis volledig naar eigen smaak op te laten trekken. In het gemeentelijk bestemmingsplan staan regels over bijvoorbeeld de maximale hoogte en diepte van uw nieuwbouwhuis en het maximale aantal bijgebouwen op uw perceel.

Vaak is er ook een beeldkwaliteitsplan op een nieuwbouwlocatie van toepassing, met eisen waaraan een nieuwbouwwoning op die plek moet voldoen. Denk hierbij aan het maximale aantal woonlagen, de bouwstijl, de kleur en het materiaal. Onderzoek tijdig in hoeverre deze eisen de realisatie van uw woonwensen mogelijk maken.

Verlies de kwaliteit van de grond evenmin uit het oog. U hebt een schoongrondverklaring nodig. Informeer daarnaast ook naar de bodemgesteldheid. Als er bijvoorbeeld moet worden geheid, kan dat de kosten van uw nieuwbouwproject flink opdrijven.

Nieuwbouw vs. bestaand

Nieuwbouw versus bestaand herenhuis

Veel mensen vallen voor de uitstraling van een oud herenhuis. Om die reden kiezen zij nogal eens voor een bestaande woning in die stijl. Soms zelfs een oud herenhuis van bijna een eeuw oud. Maar een groot nadeel van een bestaand (oud) herenhuis is dat zo’n woning enorm veel onderhoud nodig heeft. Daarom is een nieuwbouwwoning in de stijl van een herenhuis uit kostenoverwegingen een goed alternatief. De bouwkosten van een nieuwbouwwoning in de oude, traditionele stijl van een herenhuis kunnen zelfs lager uitvallen dan de renovatiekosten van een oud herenhuis. Denk ook aan duurzaamheid; een oud herenhuis is niet gemakkelijk energiezuinig te krijgen. De stookkosten in zo’n woning kunnen behoorlijk de pan uitrijzen. Hetzelfde geldt voor de isolatiekosten wanneer u het energieverbruik van een oud herenhuis omlaag wilt brengen.

Unieke tekening van uw droomwoning, klaar terwijl u wacht Maak direct online een afspraak
Kostenplaatje

Kosten van een nieuw herenhuis

De kosten van een herenhuis die u nieuw op maat laat bouwen, zijn vergelijkbaar met de kosten van andere vrijstaande woningtypen op maat. Zoals een notariswoning, villa of landhuis op maat. Het volume, de indeling, de materiaalkeuze, de uitvoeringsdetaillering en het afwerkingsniveau bepalen de bouwkosten. Afhankelijk van uw bouwbudget zijn er veel keuzemogelijkheden die allemaal leiden tot een nieuwbouwwoning met de chique uitstraling van een herenhuis. Variahuis is de partij die u helpt met het bouwen van uw eigentijdse woning, helemaal naar uw wens.?

Compleet ontzorgd

Uw herenhuis zonder zorgen laten bouwen

Bij het bouwen van uw droomhuis komt veel kijken. Maar met de hulp van bouwbedrijf Variahuis is een dergelijk project goed te overzien. Wij bieden u graag een totaalpakket aan: van ontwerp tot oplevering. Hierbij geven wij u zo snel mogelijk inzicht in de totale kosten, zodat u tijdig kunt inschatten welk budget u nodig heeft. Variahuis regelt ook de benodigde vergunningen. Wij gaan ervoor dat u zonder zorgen uw nieuwe herenhuis kunt bouwen. U ook?