Contact

Laat hier een bericht achter en we reageren zo spoedig mogelijk.

  1. Variahuis
  2. bouwstijlen

Bouwstijlen

Altijd al gedroomd van een huis in uw eigen bouwstijl? Bouw dan samen met Variahuis uw eigen woning. Wilt u een modern of juist een klassiek ontwerp? Gaat u voor een herenhuis of toch liever voor een huis in de stijl van de jaren dertig? Bungalow, landhuis, notariswoning of een twee-onder-een-kapper: Variahuis bouwt het graag voor u. Wij ontwerpen de woning in de bouwstijl die u wenst.

Bouwstijlen

Er bestaan eigenlijk te veel bouwstijlen om op te noemen. Al was het maar omdat bouwstijlen steeds vaker met elkaar worden gecombineerd tot een nieuwe bouwstijl. Ook worden er nog wel eens verschillende termen voor dezelfde bouwstijl gehanteerd. Laat u zich daarom inspireren door de websites van bouwbedrijven zoals Variahuis. Daar treft u voorbeelden van de verschillende bouwstijlen aan. U krijgt daar ook meer informatie over het materiaalgebruik dat met een bepaalde bouwstijl gepaard gaat.

Behalve de bovenstaande genoemde landelijke (Nederlandse) bouwstijlen bestaan er ook regionale bouwstijlen. Denk bijvoorbeeld aan een Groningse, Friese, Twentse of Limburgse bouwstijl. De regionale bouwstijlen komen met name tot uiting in boerderijwoningen. Zo kunt u in een Twentse boerderijwoning de stijlkenmerken en uitvoeringsdetails van een Saksische boerderij laten terugkomen. Denk bij de Limburgse bouwstijl aan vakwerkhuizen.

Meer inspiratie en onze prijslijst?

Download onze brochure vol met inspiratie, woonstijlen en prijslijst!

Brochure
Herken de verschillende stijlen

Hoe kan ik een bouwstijl herkennen?

Specifieke bouwstijlen zijn voor mensen zonder bouwkundige of cultuurhistorische achtergrond in de praktijk niet gemakkelijk te herkennen. De volgende drie algemene bouwstijlen zijn wat eenvoudiger te herkennen:

  • Klassieke woningen zijn sierlijk en statig. U kunt deze bouwstijl herkennen aan het symmetrisch ontwerp en de sierlijke details (zoals een sierlijst aan de dakgoot).
  • Een landelijke woning kenmerkt zich door een traditioneel design, een nostalgische aankleding en verrassende vormen. Elementen zoals een rieten kap of een in een witte tint geschilderde baksteen maken de landelijke bouwstijl extra herkenbaar.
  • De moderne bouwstijl kenmerkt zich door rechte lijnen, subtiele details en een open indeling met ruimtes die in elkaar overlopen. Deze kenmerken geven moderne woningen een strakke, open en efficiënte uitstraling.
De Twentse bouwstijl

Wat is een Twentse bouwstijl?

Met de Twentse bouwstijl wordt meestal de Twentse boerderij bedoeld: het zogenoemde Hallehuis. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn onder andere:

  • de driebeukige opzet van het hoofdgebouw
  • een dragende constructie van eiken ankerbalkgebinten
  • de deeldeuren in het midden van de achtergevel
  • de relatief grote hoogte
  • steile daken
  • hoge topgevels aan de voor- en achterzijde
  • verticale houten planken op het bovenste deel van de topgevels
Unieke tekening van uw droomwoning, klaar terwijl u wacht Maak direct online een afspraak
Een bouwstijl kiezen

Hoe kies ik een bouwstijl?

Hoe kiest u de bouwstijl voor de woning die u zelf wilt bouwen? Let er in de eerste plaats op dat een bouwstijl nooit helemaal op zichzelf staat. Zo past een boerderijwoning alleen op het platteland. Met uitzondering van de stadsboerderij. Een stadsboerderij heeft stijlkenmerken die typerend zijn voor die stad of dat dorp en komt meestal alleen voor in buurten waar meer huizen met deze bouwstijl staan. Meestal zijn stadsboerderijen nog grotendeels authentiek. Natuurlijk kan een nieuwe woning in de stijl van een stadsboerderij worden nagebouwd, maar dat roept vaak net niet die sfeer en die beleving op die een authentieke stadsboerderij heeft. Ook een herenhuis, een notariswoning of een landhuis moet bij zijn directe omgeving passen.

Een woning is in de eerste plaats bedoeld om in te leven en niet om tegenaan te kijken. Kies de bouwstijl daarom in samenhang met de andere (meer praktische) eisen die u aan uw nieuwe woning stelt. U kunt de bouwstijl immers niet los zien van de bouwwijze, het materiaalgebruik en de indeling. Denk bijvoorbeeld aan uw eisen op het gebied van:

  • de locatie. Misschien droomt u van een landelijke woning in het buitengebied met veel grond. Maar hoe praktisch is zo’n plek voor uw schoolgaande kinderen? Wilt u daar ook nog wonen wanneer uw gezondheid achteruit gaat en u minder mobiel bent? En hoe gaat u uw grond beheren?
  • volume en indeling. De samenstelling van uw huishouden bepaalt de ruimte en het aantal kamers dat u in uw nieuwe woning nodig heeft. Een strakke, moderne bungalow met in elkaar overlopende ruimtes biedt meestal minder kamers dan een klassieke woning met twee of drie bouwlagen.
  • onderhoudskosten. Een klassieke of landelijke woning met veel traditionele elementen brengt meestal meer onderhoudskosten met zich mee dan een moderne woning. Een rieten kap vergt meer onderhoud dan dakpannen. Houten kozijnen passen beter bij een boerderij dan kunststof kozijnen, maar zijn vanwege het benodigde schilderwerk wel duurder in onderhoud.
  • energiegebruik. In principe kan elke nieuwe woning ongeacht de bouwstijl zo energiezuinig mogelijk worden gebouwd, maar het ene bouwmateriaal isoleert beter dan het andere bouwmateriaal. Over het algemeen gaat een moderne of eigentijdse bouwstijl beter samen met energiezuinigheid, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid dan een klassieke of landelijke bouwstijl.
Goedkoopste keuze

Welke bouwstijl is het goedkoopst?

Huizen verschillen in prijs, maar bouwstijlen in principe niet. De ene bouwstijl is dus niet per definitie duurder dan de andere bouwstijl. U kunt de kosten van een bouwstijl namelijk nooit los zien van de andere eisen die u aan uw nieuwe woning stelt. Denk hierbij aan de omvang, de indeling en de inrichting.

Er is wel een direct verband tussen bouwstijl en bouwmateriaal. Zo passen bij een landelijke bouwstijl natuurlijke materialen zoals hout en riet. Deze materialen brengen meestal hogere onderhoudskosten met zich mee dan bouwmaterialen van steen en kunststof. Natuurlijke materialen hebben daarnaast een lagere isolatiewaarde. Huizen met veel natuurlijk materiaal zijn daarom over het algemeen minder energiezuinig dan huizen van beton en kunststof. Dit kan uiteraard met aanvullende bouwkundige en/of installatietechnische maatregelen worden gecompenseerd, maar daar staan dan wel hogere kosten tegenover.

Laat u adviseren door Variahuis over een eigen woning met een ontwerp dat zowel qua bouwstijl als praktische eisen het beste bij uw wensen en situatie past. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Meer inspiratie en onze prijslijst?

Download onze brochure vol met inspiratie, woonstijlen en prijslijst!

Brochure